Tuesday, December 9, 2008

Retorik Harapan Baru: Satu Bangsa Malaysia


Gambar dipetik dari http://pesanan-pesanan.blogspot.com/


1. Di ceramah – ceramah dan blog - blog, orang bukan melayu mengatakan orang Melayu perlu adil dengan membiarkan semuanya sama rata – dari aspek ekonomi, politik dan sosial demi menjadi satu bangsa Malaysia. Islam juga mengamalkan keadilan (baca:kesamarataan?)

2. Kata mereka, “Kita patut hapuskan DEB, kita tidak patut mengamalkan konsep yang ‘racist’ dan kita patut menjadikan Malaysia sebagai satu bangsa Malaysia!”

3. Dan orang melayu di kampung pun bersorak gembira. Orang melayu terpelajar di bandar pun mengangguk tanda setuju.

4. Malah orang PAS pun tidak terkecuali menangguhkan dulu negara Islam kerana mahu dilihat lebih universal – satu pra-syarat untuk menjadi Malaysian Malaysia.

5. Semua ini nampaknya satu harapan baru, satu orde baru dan satu budaya baru yang lebih baik berbanding apa yang ada sebelum ini.

6. Tanpa sedar, di sinilah perangkapnya.

7. Mereka beriya – iya mahu kita bersatu sebagai satu bangsa Malaysia, tapi mereka tidak mahu pun berkongsi sekolah dengan kita?

8. Mereka mahu menghapuskan 30% DEB kerana ia nampaknya tidak adil, tetapi menyembunyikan fakta 60% ekonomi yang dikuasai mereka. (Walau jumlah mereka yang hanya kurang 30%)

9. Lebih baik lagi, mereka telah berjaya menjadikan PAS menutup mulut mengenai negara Islam menerusi Anwar Ibrahim, walhal PAS dulunya sanggup bermandi darah untuk tujuan itu.

10. Inikah maksudnya satu harapan baru?

11. Di manakah pula Melayu Islam di dalam pakatan rakyat?

12. Angguk bang, jangan tak angguk.

No comments: