Wednesday, September 9, 2009

Perundingan PAS-UMNO

Benar, isu ini memang isu lapuk sepertimana kata TGNA. Cuma, ia satu isu lapuk yang RAMAI ORANG, termasuk beliau tidak faham-faham.

Membuka pintu rundingan bukan bererti wajib bersetuju.

PAS sepatutnya lebih matang kerana berunding bukanlah bermakna mengalah. Sekiranya rundingan itu berat sebelah, ia boleh ditamatkan. Sekiranya tidak berpuashati, cari saja alasan untuk keluar dari rundingan. Kemudian, berunding lagi tentang hal lain pula yang lebih menguntungkan mereka termasuklah isu royalti minyak, isu projek rakyat dan sebagainya.

Yang pasti, mulakan saja apa rundingan tapi bukanlah yang untungkan perut sendiri saja.

Hanya orang gila saja berunding untuk rugikan diri sendiri.


Tidak mahu berunding kerana UMNO perjuangkan Bangsa, bukannya Islam?

Merujuk perlembagaan, orang Melayu ialah orang melayu yang WAJIB beragama Islam. Seseorang itu BUKANLAH dipanggil melayu sekiranya dia TIDAK beragama Islam. Malah, ini merupakan SATU-SATUNYA PERJUANGAN KAUM DI DUNIA YANG ADA ISLAM SEBAGAI SYARAT (Rujuk sendiri perlembagaan Malaysia la sedara, takkan 52 tahun Malaysia merdeka pun tak tahu?)

Jelasnya, perjuangan Islam versi UMNO ini tidak menghalang Islam cuma ia lebih spesifik untuk orang Islam yang Melayu. Ini kerana, setiap kaum lain di Malaysia juga punya parti kaum mereka sendiri. Ini adalah 'peninggalan penjajah' yang bukan mudah nak diubah.

Contoh termudah ialah kegagalan PAS di Selangor untuk menutup kilang arak yang dibuat kerana itu 'peninggalan BN'. Kalaulah 'peninggalan BN' itu pun dah rasa susah, takkanlah 'peninggalan penjajah' itu lebih mudah?

Kesimpulannya, kalau tak mahu rundingan dengan UMNO, tak apalah. Tapi, jangan kata tak mahu runding sebab dasar kebangsaan yang SEBENARNYA untuk kebaikan orang Islam juga.


Contoh rundingan yang merugikan

1) Apabila sanggup untuk tidak meletakkan misi menubuh negara Islam apabila berunding dengan mereka yang tidak mahu Islam.

2) Apabila sanggup ketepikan Hudud kerana takut rakan bukan Islam marah tetapi sanggup pula pertahankan Hudud sebagai modal nak berperang dengan saudara seIslam.

3) Apabila sanggup tidak mahu berunding dengan saudara seIslam kerana dasar bangsa mereka, tetapi sanggup pula berunding dengan bukan Islam WALAUPUN dasar mereka MENOLAK ISLAM.


Rekod buruk kerajaan perpaduan UMNO-PAS

Tentang perpaduan UMNO-PAS di Kelantan yang tak jadi dulu, silalah rujuk sejarah dan mereka yang terlibat dengannya. Waktu itu, bukan perbezaan dasar yang telah memecahkan perpaduan, tetapi lebih kepada perpecahan pemimpin PAS dan pemimpin UMNO.

Pada waktu itu, UMNO kata PAS hanya pentingkan kroni sendiri dalam skop pentadbiran mereka dan PAS pun kata yang sama. Ia berlaku kerana kedengkian pemimpin waktu itu baik di pihak UMNO atau PAS.

Buatlah kajian sendiri mengenai kerjasama BN-PAS ini sebelum komen membuta tuli.

Yang pastinya PAS tidak keluar dari kerajaan perpaduan itu kerana mereka nak melaksanakan Islam atau tidak bersetuju Islam ala UMNO. Ia lebih kepada hal menjaga kebajikan penyokong masing - masing.

1 comment:

Shahril said...

Pada saya, ia lebih kepada gimik pilihanraya kecil bagan pinang..